divendres, 13 de juny del 2008

La intimidació continua

En el context de la campanya electoral per a la segona volta de les eleccions presidencials a Zimbabwe, prevista per al proper 27 de juny, continua la campanya d’intimidació del govern i els partidaris del ZANU-PF a tot aquell sospitós o sospitosa de donar suport a l’oposició. La violència, però, resta limitada a les zones rurals, i per tant no és visible a Harare.

El que sí que resulta visible, i sobretot audible, son les bajanades que constitueixen el discurs oficial per a justificar la repressió, que adquireixen tons grotescos. Ahir mateix fou detingut a l’aeroport de Harare el número 2 de l’oposició, Tendai Biti. No havia posat els peus a Zimbabwe des de la primera volta, i havia passat tot aquest temps de gira pels països de la regió denunciant el frau i buscant suports per al MDC. Ahir tornava a Harare en un vol de South African Airways procedent de Johannesbourg, el mateix que ens duia a en Tirso i a mi. Segons ens explicava el Coordinador Resident de Nacions Unides –el màxim responsable de Nacions Unides a Zimbabwe, que devia anar a bussiness class amb ell- l’home no va arribar ni al control de passaports, fou detingut immediatament només posar el peus al país. Això nosaltres no ho vam arribar ni a veure.

Tendai Biti és acusat de traició per haver publicat un document abans de la primera volta que contenia una estratègia de transició per al país. L’altre càrrec que se li imputa és haver “difós informació falsa sobre el recompte de l’elecció presidencial”, aquell exercici ridícul del que vaig parlar en altres entrades.

En qualsevol cas el país continua la seva lenta però constant desintegració. Vaig marxar a Botswana diumenge passat amb 17 bilions de dòlars a la butxaca, que aleshores devien equivaldre més o menys a uns 20 dòlars americans. Al cap de menys d’una setmana, ahir, el seu valor s’havia dividit per més de deu... De tot plegat en cotinuarem parlant ben aviat.