dijous, 3 de juliol del 2008

A la riba del llac

Visito per segon cop aquest país, el país més pobre de l’Àfrica si descomptem els que estan en guerra. És un viatge per feina, i no hi ha vols diaris des de Harare, motiu pel qual hi he de passar gairebé tot el cap de setmana. Això em dóna l’oportunitat de sortir per primer cop de la capital, Lilongwe.

Contemplo un ampli paisatge de turons i més turons, amb arbrat poc dens i explotacions agrícoles de subsistència. Les condicions són dures, xarxa de carreteres precària, poca electrificació, relativament poca construcció amb pedra, molta població, abundant petit comerç de productes bàsics. Em recorda molt les zones més pobres de Senegal, amb els mateixos mercats poc abastits, amb parades que són poc més que estructures de troncs amb una oferta per a vendre més aviat limitada.

Aquest cop em toca una mica de descans, tot contemplant una autèntica meravella: el llac Malawi. El tercer llac del continent en superfície i el novè del món. Extens de 26.900 kilòmetres quadrats (Catalunya en fa 32.411), amb 75 Km. al seu punt més ample i entre 550 i 570 km. de llarg de sud a nord, és una llarga llengua d’aigua que separa el país de Moçambic, i que ocupa una vall a la zona on la placa tectònica de l'Est de l’Àfrica es parteix en dos trossos. El vent i els corrents fan que l’aigua estigui prou moguda. Si no veiés la silueta de les muntanyes dels volts de Mangochi, a la riba sud, em pensaria que sóc davant del mar. Bé, de fet és gairebé tan gran com un mar interior...

Una vista de Livingstonia Beach. El nom respon a l’arribada de l’explorador anglès a la zona l’any 1859, i constitueix una altra expressió de domini i de vanitat, com Rodhesia o Colòmbia. Livingstonia Beach és un destí turístic destacat, per la fantàstica perspectiva sobre el llac.

PS: Més informació sobre Malawi en aquesta entrada.