dijous, 29 de gener del 2009

Vaga general

Avui dijous hi ha hagut una vaga general a França. Dos milions i mig de persones s’han manifestat a tot el país segons diuen els sindicats, mentre el govern els compta en un milió. No obstant la paràlisi total que els mitjans de comunicació anunciaven com a més que probable sembla que no s’ha produït, sobretot perquè l’aturada dels transports no ha estat total.

La vaga general arriba dos dies després que el Partit Socialista presentés una moció de censura contra el govern. Òbviament en van perdre la votació en no tenir la majoria parlamentària, però tanmateix la moció va servir per donar la imatge que al país hi torna haver oposició política, després que els socialistes hagin passat els primers anys de la presidència Sarkozy barallant-se entre ells. Aquesta moció de censura i la vaga han donat a la primera secretària socialista, Martine Aubry, l’oportunitat de perfilar-se públicament, mentre la seva rival Segolène Royal assistia al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre.

I és que l’escena política francesa continua marcada per l’hiperpresidència Sarkozy, la d’un home que fa tots els possibles per a ésser sempre al centre de la notícia. Des de fa un any s'ha trobat amb més d'una esbroncada en els seus desplaçaments pel país. Darrerament el seu gest més visible pel que fa a la crisi ha estat exhortar públicament als dirigents de la banca a que renunciessin als bonus, a tots els emoluments extraordinaris lligats als beneficis que solen rebre. I és que el sector bancari de moment se n’està sortint, però ho fa gràcies a les enormíssimes quantitats de diner públic que se li han posat a disposició des dels governs dels països desenvolupats. Aquest gest de Sarkozy no resta motius als promotors de la vaga, que precisament reivindiquen que les conseqüències de la crisi no les acabin pagant els assalariats i les persones de recursos més modestos. De moment en Sarkozy se’n surt convocant els interlocutors socials a una reunió al mes de febrer. Ja veurem què en sortirà.